2020 Stage Lotte van Ruitenbeek – Longarts
ZGT Almelo/Hengelo
Profiel
Lotte van Ruitenbeek, opgeleid tot longarts in het CWZ, daarna 1 jaar fellow astma/infectieziekten in het Amsterdam UMC en sinds februari 2021 als longarts in het ZGT werkzaam.
Hoe kwam je erbij om stage te gaan lopen in het NAD?
In het laatste jaar heb ik gekozen om me verder te verdiepen in ernstig astma. Ik wilde daarbij ook graag in een andere keuken kijken en heb nagedacht waar ik het meeste zou kunnen leren. Vanwege de specifieke revalidatiezorg had ik het idee dat het NAD de beste aanvulling was voor mijn verdiepingsstage.
Wat is jouw indruk van het NAD?
Tijdens mijn stage (en ook de waarneemperiodes daarna) ben ik echt onder de indruk geraakt van het NAD. De manier waarop de patiënten in kaart worden gebracht door middel van een hecht team waarbinnen veel overleg is en dat specifiek voor astmapatiënten maakt dat deze revalidatie unieke mogelijkheden biedt.
Wat was jouw indruk van het werk als longarts in het NAD?
Als longarts in het NAD ben je niet alleen longarts, maar ook een klein beetje huisarts, omdat patiënten gedurende lange tijd intern verblijven. Daarnaast doen ze ook de managementtaken en onderzoek.
Wat viel je op tijdens je stage in het NAD?
Hoe goed het team samenwerkte en hoe ieder stukje behandeling precies binnen de behandeling past, waardoor de patiënten op een volledige manier behandeld kunnen worden. Door het multidisciplinair werken kan de patiënt optimaal in kaart worden gebracht en behandeld.
Wat merkte je aan de doelgroep die een behandeling in het NAD ondergaat?
We weten dat astma meestal niet alleen inflammatie van de luchtwegen is, maar dat er veel factoren hierop van invloed zijn. De meeste patiënten hadden dan ook meerdere treatable traits die soms al bekend zijn, maar soms ook pas in beeld komen tijdens de opname. Daarnaast heeft ernstig astma ook echt invloed op hun psychosociale welbevinden.
Welke casus is je het meest bijgebleven?
Dat is niet per se 1 casus. Het is meer dat ik in het algemeen het zo leuk en goed vind om te zien dat veel mensen zoveel verbeteren en niet alleen subjectief, maar ook in longfunctie, inspanningsvermogen.
Wat is wat jou betreft de toegevoegde waarde van een behandeling in het hooggebergte?
Ik denk dat je in dit geval hooggebergtebehandeling niet los kan zien van het NAD. De toegevoegde waarde van het NAD is de multidisciplinaire samenwerking, specialistische astmarevalidatie, het weg zijn van huis en de mogelijkheid om langer te observeren en dat op een plek waar de externe prikkels (allergisch, luchtvervuiling etc.) minder zijn.
Wat is de toegevoegde waarde van een hooggebergte-stage (werken in het NAD)?
Van de ene kant leer je de mogelijkheden van de revalidatie en kun je beter inschatten voor welke patiënten dit van waarde zou kunnen zijn. Aan de andere kant leer je ook de kracht van observatie en het in kaart brengen van treatable traits.
Wat zou je je collega Longartsen (i.o.) willen meegeven over het NAD?
Dat er in het NAD een fantastisch multidisciplinair team staat die goed samen werken en dat het echt van waarde is voor een groep patiënten met moeilijk behandelbaar astma.
Maak kennis met ons team
Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.