Nederlands Astmacentrum Davos 

Het Nederlands Astmacentrum Davos is een Nederlands gespecialiseerd ziekenhuis voor Nederlandse patiënten in het hooggebergte.
Ons gespecialiseerde ziekenhuis richt zich als enige van de 6 Nederlandse astmacentra uitsluitend op patiënten met astma.

De eerste waarneming van het gunstige effect van het hooggebergteklimaat op astma werd al in 1879 gedaan in Davos. Dat was in een tijd dat patiënten met tuberculose in Davos herstel zochten. Onder deze patiënten waren ook patiënten met astma, waar toen nog helemaal geen medicatie voor was. Het astma verbeterde en patiënten voelden zich minder belemmerd.

Sindsdien zijn ook patiënten met astma naar Davos verwezen en zijn er veel studies gedaan. Deze studies hebben het heilzame effect op astmacontrole, op de gevoeligheid van de luchtwegen aangetoond, op de ernst van luchtwegontsteking en op het gebruik van prednisolon aangetoond bij kinderen en volwassenen met astma.

De hooggebergte omgeving van Davos

De hooggebergte omgeving (1686 meter boven zeeniveau) wordt gekenmerkt door een lage relatieve luchtvochtigheid met sterk verminderde concentraties huisstofmijt, pollen en schimmelsporen. Ver weg van de geïndustrialiseerde stadsomgeving wordt in Davos veel minder luchtverontreiniging gemeten. Het bergklimaat biedt bovendien hoge blootstelling aan UV licht met mogelijke afweer verhogende werking. De afstand tot Nederland biedt tevens mogelijke vrijheid van psychosociale stress.

Het NAD voldoet aan internationale ISO 9001 : 2015 criteria en is in april 2018 opnieuw gecertificeerd. Deze certificering is geldig tot 2021.

DNV - Nederlands Astmacentrum Davos | Zwitserland

Hooggebergtebehandeling wordt erkend en bekostigd door de Nederlandse ziektekosten verzekeraars.

Heeft u een vraag ? Wij staan u graag te woord.