Ga naar de inhoud

Hoe het ooit begon...

125 JAAR NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Plus beeldmerk | Nadavos

Hoe het ooit begon...

1863

Davos bestond enkel en alleen nog uit heel veel weilanden met enkele boerderijen. Het bestaan in Davos en ook in een groot deel van Graubunden was zwaar te noemen.

In de hoop op een betere toekomst, begonnen mensen weg te trekken uit het gebied Davos en omstreken. Zij probeerden elders een bestaan op te bouwen en kwamen vooral als huurling terecht in Europese legers.

Daar werden sommigen heel ziek. Ze bleken tuberculose onder de leden te hebben. Dat hield in: voortdurende vermagering, hoesten, matheid en koorts, tot de dood volgt. In die tijd was tuberculose volksziekte nummer 1 samen met de Pest. De Pest noemde men de zwarte dood, tuberculose de witte dood. Ernstig ziek gingen ze terug naar huis, naar Davos. Denkende dat men daar zou gaan sterven. Maar wat bleek, toen ze daar aankwamen? In plaats van doodgaan, knapten de tuberculosepatiënten juist op. Dit was zo’n bijzonder verhaal dat dit al snel de ronde ging.

De Duitse arts Herman Brehmer (1826-1899), staat te boek als de ontdekker van de “sanatoriums Frischluft Liegekur”, met kuurvoorschriften, gebruik van de ligstoel en het sputumflesje.

1865

De eerst gasten arriveren in Davos met als doel genezen. Dat leidde het jaar daarop, in 1866, tot 22 mensen die naar deze plek in Zwitserland kwamen omdat men hoopte daar herstel of genezing te vinden. In Davos kwam tuberculose in die tijd nauwelijks voor. Volgens artsen is dat te danken aan de koude dunne lucht en het aantal zonnige dagen in Davos.

1867

De Nederlander Jan Holsboer, komt naar Davos. De Nederlander Jan Holsboer, geldt als de grondlegger van het Kuuroord Davos, want hij begon met de bouw van hotels in Davos, waaronder het Curhaus (dat is nu Hotel Europ) en Pension Gelria.

1878

Al meer dan 800 mensen komen jaarlijks naar Davos voor herstel en genezing. Naast het feit dat steeds mensen hun weg naar Davos vonden om op te knappen en beter te worden, komen ook steeds meer mensen naar Davos voor de wintersport.

1886

Dezelfde Nederlander Jan Holsboer, komt met een kant en klaar plan voor de aanleg van een smalspoorweg van Landquart naar Davos.

1889

Een andere belangrijke factor in de ontwikkeling van Davos, is het optreden van de arts Karl Turban (1856-1955). Hij voegde naast rust ook discipline toe aan de behandeling van tuberculose om tot genezing te komen. In 1889 is hij de medeoprichter van de eerste echte gesloten inrichting in Davos. Daar wordt aan de hand van strakke schema’s de kuur door patiënten gevolgd. Zijn methode bleek succesvol en in korte tijd worden veel hotels en pensions omgezet in gesloten sanatoria.

Bronvermelding
Een Hollands huis in Zwitserland, 1987, van Richard de Bruijn

1890

Niet lang daarna was de treinverbinding naar Davos een feit. Ontwikkelingen geraken hierdoor in een stroomversnelling. Steeds grotere stroom aan vreemdelingen komt naar Davos.

1990 – 2021

Plus beeldmerk | Nadavos

Sponsortocht op de racefiets van Nederland naar Davos

In 6 dagen tijd 950 kilometer waarvan 8300 hoogtemeters afleggen op de racefiets van Nederland naar Davos. Je moet het maar willen en kunnen maar het dan ook nog eens daadwerkelijk gaan doen.

Op zondag 24 augustus 1990, heeft Professor Harm Tiddens samen met Professor Berent Prakken (Vice decaan UMCU) en Karoly Illy (Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) en bijna 30 medefietsers, vanuit het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht naar het Nederlands Astmacentrum Davos gereden op de racefiets. Freek de Jonge heeft voor deze sponsortocht het startschot gegeven. Yvonne van Gennip heeft deze actie ondersteund door de 1e dag mee te fietsen. De renners hebben er in totaal 6 dagen over gedaan. Dit was in het kader van een sponsortocht voor een thuiszorgproject voor kinderen met Cystic fibrose. Destijds is er   ruim 500.000 gulden opgehaald voor deze kinderen. Een hele prestatie met een fantastisch mooi eindbedrag.

Op zondag 11 juli 2021 is deze sponsorfietstocht nogmaals gereden. Wytse van den Bosch heeft het “Sponsorstokje” overgenomen van zijn promotor Professor Harm Tiddens. Deze keer vertrokken er 4 heren (Fabian, Sjoerd, Tom en Wytse) vanuit het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam met de racefiets naar het Nederlands Astmacentrum Davos. Dezelfde tocht, bijna hetzelfde aantal kilometers en hoogtemeters in dezelfde 6 dagen tijd, en met precies hetzelfde einddoel in Davos in het vizier. Het sponsordoel in 2021 was zoveel mogelijk geld ophalen voor medische hulpmiddelen die de thuismonitoring van kinderen met ernstig astma moeten kunnen verbeteren.

1990

2021

Plus beeldmerk | Nadavos

In de media

StartZondag 24 augustus 1990Zondag 11 juli 2021
VanuitWilhelmina Kinderziekenhuis UtrechtSophia Kinderziekenhuis Rotterdam
NaarNederlands Astmacentrum DavosNederlands Astmacentrum Davos
Aanjager(s)Professor Harm Tiddens en Professor Berent PrakkenWytse van den Bosch
Hoeveel fietsers304
Hoeveel dagen66
SponsordoelKinderen met cystic fibrose (taaislijmsziekte)
Thuiszorgproject voor kinderen met Cystic Fibrose
Kinderen met ernstig astma
Medische hulpmiddelen om thuismonitoring van ernstig astma te verbeteren
Opgehaald500.000 Gulden
 

1990 – 2000

NAD-IJshockeyteam

Het NAD heeft een eigen NAD-ijshockeyteam gehad. Zie namen van de spelers bij de foto’s van het team. Het NAD had het enige gemixte team in heel Davos. Soms werd het team zelfs getraind door beroepsijshockeyspelers van Davos. Maar ondanks die trainingen speelde het NAD team eigenlijk best slecht ijshockey. Het NAD-ijshockeyteam had vooral ontzettend veel lol met elkaar.

Af en toe speelde het NAD-ijshockeyteam wedstrijdjes tegen andere teams in Davos. Veel bedrijven daar hadden net als het NAD een eigen team. Elke kliniek, toen waren er nog 8 of 9 klinieken, had een eigen team en daarmee werd er jaarlijks een toernooi gehouden. Nadat dit toernooi ooit uitmondde in een flinke vechtpartij tussen verschillende teams werd het gedeeltelijk afgeschaft en kwam later terug als ring bandy toernooi tussen de verschillende klinieken. Dat was minder hard. Ring Bandy is een balsport die op het ijs wordt gespeeld en is de voorloper van het ijshockey en veldhockey.

IJshockey team | Nadavos

Mart Ripken (administratie en financiën)
Hans Verhoeven (groepsleider)
Frans Busselman (groepsleider)
Kees van Tartwijk (sociotherapeut)
Roderick Janssens (toen sociotherapeut)
Frans de Rouw (directie/staf)
Jeroen (kok)
Hans Beentjes (sociotherapeut)
Anita Ooms (creatief therapeut)
Carla van Bunnik (groepsleiding)
Carla Baars (fysio)
Gert Jan Labruyere (leidinggevende sociotherapie)
Frank Pieters (groepsleiding)
Richard de Bruin (leraar)
Martin Sagel (leidinggevende groepsleiding)

IJshockey team 2 | Nadavos

Mart Ripken
Jan Bosch (leraar)
Barend van Dijk (fysio)
Roderick Janssens
Kees van tartwijk
Frans Busselman
Carla van Bunnik
Corne (longfunctie)
Jan Al
Gert Jan Labruyere
Richard de Bruin
Jeroen
Carla Baars
Frans
Martin

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer