Ga naar de inhoud

2019 Stage Marieke Drijver - longarts
Nederlands Astmacentrum Davos

Plus beeldmerk | Nadavos

Stage Mei 2018

Marieke Drijver heeft als longarts in opleiding 3 weken stage gelopen bij het Nederlands Astmacentrum in Davos.

Profiel
Marieke Drijver-Messelink – 33 jaar – Getrouwd – Moeder van twee dochters (6 en 4) – Houdt van: werken met mensen, de natuur, wandelen, hiken, hardlopen, mooie muziek en een goed boek.
Opleidingen:
2011-2018 Opleiding Longziekten en Tuberculose Martini Ziekenhuis Groningen
2005-2010 Opleiding Geneeskunde Rijksuniversiteit Groningen
2004 Propedeuse Biologie Rijksuniversiteit Groningen
2003 VWO, Lambert Franckens College te Elburg

2019 Stage Marieke Drijver – longarts | Nadavos

Hoe kwam je erbij om stage te komen lopen in het NAD?

Ik heb me in het laatste jaar van mijn opleiding verdiept in het aandachtsgebied ernstig astma, waarbij ik onder andere drie maanden in het astma expertise centrum in Leeuwarden heb gewerkt. In maart was ik op het astmacongres voor longartsen in Davos, daar werd ik erg nieuwsgierig naar hooggebergtebehandeling. Wat gebeurt daar nou precies in het hooggebergte? Zo belandde ik twee maanden later met man en kinderen in Davos.

Wat was jouw indruk van het werk als longarts in het NAD?

Ik vond het werk inhoudelijk verrassend leuk en uitdagend. Naast de zorg voor uitermate complexe patiënten ben je ook in overleg met verwijzers en met zorgverzekeraars. Soms is het een puzzel om te achterhalen welke diagnostiek er allemaal al heeft plaatsgevonden bij een patiënt, wat dat betreft ben je afhankelijk van wat je toegestuurd krijgt. De setting waarin je werkt is totaal anders dan die in het ziekenhuis, hetgeen soms om creativiteit vraagt. De zorg is volledig gericht op patiënten met ernstig astma, tegelijkertijd werk je in een kliniek op een berg en moet je ook de basis medische zorg kunnen waarborgen. De casuïstiek die je ziet in Davos is complex, de meeste patiënten komen echt slecht binnen en hebben veel medicatie nodig. Soms is een collega longarts in Nederland echt helemaal vastgelopen met een patiënt. In de prikkelarme omgeving van het hooggebergte knappen mensen zienderogen op waardoor inzichtelijk wordt wat er nou precies speelt. Dit is indrukwekkend om van dichtbij mee te maken. Doordat de luchtwegen rustiger worden, lukt het om medicatie af te bouwen en conditie op te bouwen. Er is veel tijd voor de patiënt, waardoor je de puzzel beter kan oplossen. Waarom is het astma zo slecht? Wat zijn de triggers waardoor het astma zo onrustig is? En vooral: hoe kunnen we voorkomen dat het opnieuw zo slecht gaat.

Vaak speelt er meer mee dan ‘alleen’ een medische aandoening, hoe vind je dat?

Mensen die worden verwezen naar Davos moeten voldoen aan de criteria van ernstig astma. Deze patiënten hebben vaak al een lange tijd te maken met een ernstige chronische ziekte, dit heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven. Hierdoor zijn er vaak ook problemen ontstaan op psychosociaal vlak. Ik krijg daar niet zo snel ‘jeuk’ van, het is juist interessant te achterhalen wat er aan deze problemen ten grondslag ligt, zodat dit kan worden meegenomen in de behandeling. Er is altijd een reden waarom mensen zijn zoals ze zijn! In een ziekenhuis setting heb je vaak niet voldoende tijd om je hierin te verdiepen. In Davos is het echter een belangrijk onderdeel van het behandeltraject, hierbij is de multidisciplinaire behandeling van groot belang. Het laagdrempelige en regelmatige overleg met elkaar als team in het NAD is een groot pluspunt. Het is heel mooi om te zien wat je dan met elkaar kunt bereiken.

Welke casus is je het meest bijgebleven?

Er is veel indrukwekkende casuïstiek voorbij gekomen. Een casus die me erg is bijgebleven betreft een patiënt die na een langdurige IC opname in Nederland een beeld van astma had ontwikkeld dat niet onder controle kwam. Ondanks vele verschillende behandelingen kwam er maar geen verbetering, uiteindelijk raakte deze patiënt onder langdurig behandeling met hoge doseringen prednison bedlegerig. Zo werd deze patiënt naar Davos gestuurd. Mijn eerste indruk zou eerlijk gezegd zijn: deze patiënt is helemaal niet revalideerbaar. Maar alleen al door in het hooggebergte te zijn knapte deze patiënt op, terwijl er verder geen grote interventies werden gedaan. Doordat patiënt opknapte kon er gestart worden met revalidatie. De prednison kon worden afgebouwd en de patiënt liep weer over de gang achter een rollator. Indrukwekkend! Onder het afbouwen van de prednison kwamen er weer astma klachten naar voren en werd duidelijk dat er sprake was van eosinofiele inflammatie. Nu was er een duidelijke diagnose: eosinofiel astma, hierop kwamen nieuwe behandelopties aan het licht. In Nederland werd de diagnostiek bemoeilijkt door de prednisonafhankelijkheid, door de slechte toestand waar patiënt maar niet uitkwam was medicatie afbouw en revalidatie onmogelijk. Dit lukte in het hooggebergte wèl.

Wat is de toegevoegde waarde van een hooggebergte-stage?

Als je je aan het eind van je opleiding wilt verdiepen in ernstig astma dan is een stage in het NAD van absolute meerwaarde. Hooggebergtebehandeling is een hele specifieke behandeling voor ernstig astma. Het effect van het alpineklimaat bij een patiënt met ernstig astma, is iets wat je met eigen ogen moet zien. Het unieke van het NAD is dat er alleen ernstig astma wordt behandeld. Net als bij COPD bestaat de revalidatie uit een multidisciplinaire behandeling, maar anders dan bij COPD is de behandeling heel erg gericht op het weer onder controle krijgen van de ziekte. Naast het leren omgaan met een chronische ziekte, kun je bij ernstig astma vaak nog een enorme verbetering bereiken. Het is een echte puzzel naar alle treatable traits: wat maakt het astma bij deze patiënt zo ongecontroleerd? Welke factoren spelen daarbij allemaal een rol? Als dit inzichtelijk wordt levert dat heel veel op. Dat maakt het nou zo leuk en uitdagend!

Marieke is tijdens haar stage zo ontzettend enthousiast geworden over het werk in het NAD en wat hooggebergte behandeling voor patiënten met ernstig astma kan betekenen, dat ze heeft besloten om in 2019 als longarts in Davos te gaan werken.
Vanaf 1 april is Marieke het team in het Nederlands Astmacentrum Davos komen versterken.

Missie en visie | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord