Ga naar de inhoud

2023 Fysiotherapie Stage

Plus beeldmerk | Nadavos

Fysiotherapie Stage in het NAD

Profiel

Thomas van Schaik, 31 jaar, vierdejaarsstudent bij THIM van der Laan voor de Fysiotherapie in Nieuwegein.

Hoe kwam je erbij om stage te komen lopen in het NAD?

Dit is eigenlijk heel spontaan gelopen. Nadat ik op school liet doorschemeren dat ik geïnteresseerd was in het lopen van een stage in het buitenland, ging het balletje rollen en mede door de korte lijntjes die THIM met Zwitserland heeft kwam ik in het NAD terecht.

Wat is jouw indruk van het NAD?

Vrijwel alle behandelaren binnen het NAD specialiseren zich op longrevalidatie waardoor het behandelteam een grote professionaliteit uitstraalt. Iedere discipline houdt elkaar up-to-date om zo dag en nacht de beste zorg aan de patiënt aan te bieden.

Wat was jouw indruk van het werk als fysiotherapeut in het NAD?

Als fysiotherapeut in het NAD heb je een veelzijdig takenpakket en worden de dagen goed gevuld. Naast orthopedische klachten richt je je vooral op de ademhaling en ademdisregulatie van de patiënt. Tevens staat er zwemmen, wandelen en fitness in het wekelijkse rooster. Je hebt zeer korte lijntjes met de psychomotorisch therapeut (PMT), de bewegingsagoog en ook met de logopedist in Nederland voor eventuele stembandproblematiek. Tevens heb je dagelijks overleg met het hele behandelteam waardoor je veel meer facetten van de behandeling meekrijgt dan alleen fysiotherapie.

Wat viel je op tijdens je stage in het NAD?

De professionaliteit en de gemoedelijkheid binnen het team, je komt echt in een warm bad terecht. Mede doordat de ene week een opnameweek is en de andere een ontslagweek vliegen de weken letterlijk voorbij.

Wat merkte je aan de doelgroep die een behandeling in het NAD ondergaat?

De eerste week van de opname kan voor patiënten zwaar zijn, dit komt vaak door een lange reisdag en de vele intakegesprekken die een patiënt na aankomst in Davos ondergaat. Ook is het even wennen aan de andere patiënten en maakt het verblijven op hoogte onderdeel uit van het acclimatiseren. Over het algemeen gaan de acht weken voor de meeste patiënten snel voorbij maar soms vergeet je dat mensen acht weken lang in een revalidatiesetting zitten waarbij ze in plaats van ‘normale burger’ ineens ‘volledig patiënt’ zijn en dat dit soms zwaar kan vallen. Verder merkte ik op dat de patiëntengroep zeer divers is, zowel qua leeftijd als qua belastbaarheid.

Vaak speelt er meer dan ‘alleen’ een medische aandoening, hoe vind je dat?

Bij een groot gedeelte van de patiënten spelen er inderdaad ook psychosociale zaken mee. Voordat ik naar Davos kwam werd ik hier door mijn stagebegeleidsters van op de hoogte gesteld en wist ik niet zo goed wat ik hiervan moest verwachten. Mijn ervaring is dat zodra je in je rol als zorgverlener kruipt dit al snel tot het alledaagse behoort. Ik heb dit nooit als negatief ervaren, ook heb je genoeg collega’s om stoom bij af te blazen wanneer dat wel nodig zou zijn;)

Welke casus is je het meest bijgebleven?

Tijdens mijn stageperiode zijn er vele casussen voorbij gekomen die allemaal weer even uniek zijn geweest. Ik heb vooral geleerd hoe grillig het beloop van astma is, waarbij je vaak ziet dat mensen dag voor dag moeten kijken hoe ze zich voelen en wat ze op dat moment aan kunnen. Dit maakt het extra bewonderenswaardig hoe sommige patiënten hiermee omgaan in het dagelijks leven.

Wat is de toegevoegde waarde van een hooggebergte-stage (werken in het NAD)?

Buiten het mooie avontuur wat werken/stagelopen in Davos is, leer je de tamelijk onderbelichte aandoening ‘ernstig astma’ kennen en leer je hoe het is om in een derdelijns setting te werken.

Wat zou je je collega fysiotherapeuten (i.o) willen meegeven over het NAD?

Ik kan iedereen die een beetje avontuurlijk ingesteld is en een leerzame stage wil lopen binnen een fantastisch behandelteam het van harte aanraden om een stageperiode in Davos mee te draaien.

Met jouw “Fysiotherapie” bril op, Hoe kijk jij tegen “de” ernstige astmapatiënt of longpatiënten en fysiotherapie? 

Ik denk dat alle longpatiënten baat kunnen hebben bij fysiotherapie, dit kan variëren van een behandelsessie (informeren) tot een X aantal behandelsessies voor longpatiënten die het wat harder nodig hebben. In de afgelopen vier maanden heb ik gezien dat de meeste patiënten met 2 tot 6 behandelsessies al voldoende tools meenemen om thuis in te kunnen zetten. Dan heb ik het met name over: inzicht krijgen in de ademhaling, de ademhalingsspieren, rustig blijven en ademhalen bij benauwdheid, de voordelen van regelmatig bewegen (met (ernstig) astma) en inzicht krijgen in eventuele stembandproblematiek. Uiteraard zijn er ook longpatiënten die gebaat zijn bij veel meer behandelingen of een soort van GLI.

Foto: Thomas van Schaik (Linksvoor). Tijdens een 45 kilometers en bijna 1600 hoogtemeters-tocht in omgeving Davos.

Stage fysiotherapeut Thomas van Schaik | Nadavos
Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord