Ga naar de inhoud
Julia Koopmans | Nadavos

“Mijn hart ligt bij goede zorg voor patiënten met astma. Het is van belang om een juiste “diagnose” te stellen; uit te zoeken waar de klachten vandaan komen.”

Longarts

Julia Koopmans

Plus beeldmerk | Nadavos

Julia Koopmans

Voor zowel longartsen als de patiënten zelf is dat in sommige gevallen lastig waardoor het voor patiënten echt een doolhof kan worden om te begrijpen wat er met hen aan de hand is en daarmee natuurlijk ook lastig om te weten hoe ze met hun klachten om kunnen gaan, welke behandeling voor hen is aangewezen. Om dat samen met de patiënt te ontrafelen is een proces waarbij soms een heel team nodig is.

Mijn interesse voor astma is gewekt door fascinatie voor het immuunsysteem en van het een kwam het ander: een proefschrift over bronchiale ontsteking bij astma behandeling en een opleiding tot longarts, waarna ik 10 jaar met veel plezier als longarts, met aandachtsgebied astma, in een Universitair Medisch Centrum heb gewerkt en les heb gegeven aan longartsen in opleiding, huisartsen en diverse groepen studenten. Ik ervaar het als een voorrecht om -tijdelijk- deel uit te mogen maken van een team dat gespecialiseerd is in de behandeling en revalidatie van astmapatiënten en vanuit deze invalshoek verder te leren over dit ziektebeeld.

Hoe groot de impact van het hebben van astma kan zijn heb ik van dichtbij meegemaakt omdat mijn vader als kind -in de jaren voor de tweede wereld oorlog- vanwege zijn astma niet kon opgroeien in zijn eigen gezin, bij zijn twee broers en twee zussen en zijn eigen moeder en vader. Gelukkig is er sinds de jaren 70 met de opkomst van inhalatie medicatie een grote verbetering gekomen in de controle van astma, maar zelfs met de komst van de biologicals zijn we er nog niet en is het nodig om de zorg voor deze patiëntengroep nog verder te verbeteren. Daar zet ik mij graag voor in.

Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Ons behandelteam

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer