Ga naar de inhoud

2020 Luchtverontreiniging & Covid-19

Plus beeldmerk | Nadavos

Schone lucht

Het belang van schone lucht lijkt steeds duidelijker te worden. Luchtvervuiling heeft niet alleen een negatieve invloed op astma en tal van andere ziekten maar is mogelijk ook van invloed op een ernstiger beloop van COVID-19.

Onderzoekers van de Harvard TH CHan School of Public Health in Boston, hebben in een studie luchtverontreiniging en Covid-19 sterfgevallen tot 4 april geanalyseerd in 3000 Amerikaanse provincies, die 98% van de bevolking bestrijken. Het team ontdekte dat een toename van slechts 1µg/m3 PM2,5 (deeltjes) geassocieerd is met een stijging van 15% in het sterftecijfer van Covid-19.

Lees het volledige artikel op: https://bit.ly/Luchtverontreiniging

Het RIVM is momenteel aan het verkennen of het op korte termijn kan deelnemen aan een internationaal onderzoek naar de relatie tussen luchtkwaliteit en sterfte door corona. Dat er mogelijk een verband is, bleek uit het gepubliceerde onderzoek van de gerenommeerde Amerikaanse Universiteit Harvard.

Lees het volledige artikel op: https://bit.ly/Luchtverontreiniging1

De Harvard studie is nog niet peer reviewed, maar Prof Annette Peters van de Ludwig Maximilian University uit München (Chair of epidemiologie) verklaart dat luchtvervuiling in verband kan worden gebracht met verhoogde Covid-19 dood risico. Ze vertelt BBC News dat haar bevindingen in lijn zijn met eerdere rapporten over ziekenhuisopname en sterfte als gevolg van longontsteking. “Het is een van de eerste studies ter onderbouwing van onze verdenking en de hypothese dat de ernst van de Covid-19 infectie kan worden versterkt door fijnstof luchtvervuiling,” zei ze.

Lees het volledige artikel op: https://bit.ly/luchtverontreiniging2

Gebieden met veel luchtverontreiniging zwaarder getroffen door corona. Noord-Italië, New York, Wuhan en Oost-Brabant: allemaal gebieden waar het coronavirus hard toesloeg, en die ook gekenmerkt worden door een relatief slechte luchtkwaliteit.
Om het verband tussen luchtkwaliteit en het verloop van Covid-19 beter in kaart te brengen gaat het IRAS verder onderzoek doen. Ook het RIVM zegt onderzoek te overwegen.

Lees hiervoor het bijbehorende artikel: https://bit.ly/luchtverontreiniging3

De recente grote studie suggereert dat de wereldwijde gezondheidsschade door luchtverontreiniging groter is dan die door roken. Mogelijk kan luchtverontreiniging in de vorm van langduriger rondzwevende aerosols fungeren als virusdrager en zo een rol spelen bij de virusoverdracht. Verder onderzoek is noodzakelijk. Daarbij is dan ook de vraag welk type luchtverontreiniging bepalend is: fijnstof of ultrafijnstof, ozon, stikstofdioxide of ammoniak? Hans in ’t Veen, Jasper Kappen en Onno van Schayck schreven hierover een artikel in het NTvG.

Lees het volledige artikel op: https://bit.ly/Luchtverontreiniging4

De luchtkwaliteit in Davos

De luchtkwaliteit in Davos wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico.
De afgelopen 7 jaar gaf PM10 gemiddeld een uitslag onder 10.
En O3 geeft de afgelopen 7 jaar een uitslag onder de 50.
De NO2, stikstofdioxide, is de afgelopen 7 jaar nauwelijks aanwezig geweest in Davos.
De helende kracht van het klimaat in Davos is gebaseerd op de beschermende hoge bergketen op 1560 meter. Het NAD ligt 1686 meter boven de zeespiegel en kan met haar gezonde lucht helpen bij allergische en infectieziekten van de luchtwegen en de longen.

2020 Luchtverontreiniging & Covid-19 | Nadavos
Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord