Ga naar de inhoud

2021 Stage Mirjam Wiegman – longarts i.o.
Medisch Centrum Leeuwarden

Plus beeldmerk | Nadavos

Astmastage in Davos

Bij de verdiepingsstage ernstig astma hoort een stuk revalidatie. Al snel was voor mij duidelijk dat dit de uitgelezen mogelijkheid was om naar Davos te gaan. Je verwijst weleens patiënten en je hoort de verhalen, maar ik ik wilde graag eens met eigen ogen zien wat er en hoe het daar gebeurt. En, werken met uitzicht op de bergen vond ik natuurlijk ook niet verkeerd!

2021 Stage Mirjam Wiegman – longarts i.o. Medisch Centrum Leeuwarden | Nadavos

Ik kwam ongeveer tegelijk aan met een nieuwe groep patiënten die even lang zou blijven als ik. De perfecte mogelijkheid dus om de mensen vanaf dag één te volgen. Erg leerzaam om te merken hoe met multidisciplinair samenwerken steeds meer boven tafel komt aan welke treatable traits gewerkt kan worden. Daarbij vond ik het meest opvallend hoe enorm groot de input van de rest van het team is en hoe waardevol dat de patiënten 24 uur per dag geobserveerd kunnen worden.

Het is zeker niet de makkelijkste patiëntencategorie die in Davos verblijft. Een deel heeft al een hoop meegemaakt in het leven wat invloed heeft of kan hebben op het astma. Doordat je o.a. meer tijd hebt dan een spreekuurcontrole van 10 minuten én de input vanuit de andere disciplines binnen het team kun je het ‘waarom’ van iemands handelen veel beter begrijpen. Door meer begrip voor de situatie is deze van daaruit ook veel beter te sturen.

2021 Stage Mirjam Wiegman – longarts i.o. Medisch Centrum Leeuwarden | Nadavos

Ook vond ik het bijzonder om te zien wat voor dynamische baan je hier hebt als longarts. Naast longarts zijn komt er automatisch een aantal neventaken bij. Bijvoorbeeld brandwonden door hete thee behandelen, improviseren doordat niet altijd alles beschikbaar is op de berg en daarnaast ook managementtaken. Echt knap hoe de huidige twee relatief jonge longartsen de toko runnen!

En hoe zit dat nou met het effect van hooggebergte behandeling? Wat ik daarover kan zeggen is dat ik apetrots was toen één van mijn patiënten die begon met nauwelijks inspanningstolerantie, aan het einde van haar verblijf 20 km kon wandelen in de besneeuwde bergen terwijl de medicatie meer dan gehalveerd was. Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen wat mij betreft.

Mocht je ook als longarts in opleiding een stage in Davos willen doen, kan ik dat van harte aanbevelen!

Mirjam Wiegman

2021 Stage Mirjam Wiegman – longarts i.o. Medisch Centrum Leeuwarden | Nadavos
Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord