Ga naar de inhoud

Controle over mijn astma terug

Plus beeldmerk | Nadavos

Controle over mijn astma terug

‘FIJNE VAKANTIE”, hoor je regelmatig als je wat mooie foto’s van wandelingen post op facebook. Maar hoe fantastisch de omgeving ook is, dat is bijzaak, want daar kom ik niet voor! Ik wil alleen maar weer de controle over mijn astma terug!

Je wordt opgenomen in het NAD omdat je ernstig astma hebt dat niet stabiel is en dat is niet makkelijk. Eerst moet je acclimatiseren, wennen aan de hoogte, de mensen en zoveel mogelijk tot rust komen. Vaak heb je in het begin extra zuurstof nodig omdat de lucht ijler is op deze hoogte. In deze eerste week vinden er onderzoeken, testen en veel gesprekken plaats om een beeld te krijgen hoe je ervoor staat en dan na 1 week is het zover. Aan de bak, vallen en weer opstaan, je grenzen leren kennen en er dan ook nog naar handelen. Klinkt zo makkelijk maar dat is het niet en ondertussen moet je ook nog gedoseerd werken aan je conditieopbouw en je weerstand. Gelukkig staat er een fantastisch medisch team om je heen dat je helpt om je doelen te bereiken.

Om een indruk te geven van wat je hier allemaal doet in die 8 weken heb ik alle afspraken eens bij elkaar opgeteld: Ik kwam op 75 afspraken. En daar zijn de overlegmomenten met je mentor hebt over je persoonlijke AAP (actie astma plan) nog niet bij opgeteld. Tevens zijn er zo’n 12 verschillende workshops die eraan bijdragen jezelf en je astma beter in kaart te krijgen.

Dus vakantie? Nee, klinische longrevalidatie gaat gepaard met een drukke planning vol met afspraken die er allemaal op zijn gericht je steeds meer de controle over je astma terug te geven. Om dit goed te monitoren vinden er aan het begin en einde van de opname een aantal metingen plaats. Zoals bloed prikken, een ECG, een NO meting en er wordt een longfunctietest gedaan. Er wordt een thoraxfoto gemaakt, de knijpkracht van je handen wordt gemeten, net als je inhalatiekracht. Je doet een shuttlewalk test. En je vult allerlei vragenlijsten in, ook tussentijds.

Heimwee speelt ook regelmatig op want je bent ver van huis en je moet wennen aan de groep van medepatiënten. Je hebt gezamenlijke workshops, gaat samen eten, zwemmen, wandelen en fitness en ontmoet elkaar in de huiskamer. Een fijne groepssfeer is dan ook heel belangrijk en dat doe je samen! Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar gelukkig heb  je je eigen kamer waar je je kunt terugtrekken. Een mooie kamer met prachtig uitzicht, eigen badkamer en tv. 

In de weekenden worden leuke uitjes georganiseerd door de activiteitenbegeleidster waarop je je kunt inschrijven. Het medisch team kijkt eerst nog wel even of je fit genoeg bent. Zo gaan de weekenden weer wat sneller voorbij.

En dan is het eindelijk zover, je gaat weer naar huis met een rugtas vol adviezen en nieuwe vriendschappen. Heerlijk om weer bij je familie te zijn. Maar eerst 1 tot 2 weken weer wennen aan ons Nederlandse klimaat en rustig opstarten. Nu moet je alles wat je over jezelf en je astma hebt geleerd gaan toepassen, want astma gaat niet over maar je kunt er wel het beste van maken!

 

Yvonne van de Velden

Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord