Ga naar de inhoud

2024 Longverpleegkundig Symposium

Plus beeldmerk | Nadavos

LVS 2024

2024 Longverpleegkundig symposium “Astma on Top”

Dinsdag 19 maart vertrok er voor de 17e keer een bus vol met longverpleegkundigen vanuit Amersfoort, via Eindhoven, om in Davos 4 dagen het LongVerpleegkundig Symposium te volgen. Ruim 30 deelnemers waarvan het grootste deel als longverpleegkundige werkzaam op de poli in het ziekenhuis. Een aantal was al eens eerder geweest. Er was zelfs iemand die al voor de 7e keer naar Davos was afgereisd voor dit symposium. Echter, het grootste deel kwam toch voor de eerste keer naar Davos.

De bus kwam woensdagochtend al aan. Zelfs wat vroeg voor Margreet en Dominique van MvanOrganiseren, die, zoals altijd, bovenaan bij het hotel de bus met inzittenden opwachtte. In de middag, na een beetje bijgekomen te zijn van de nachtelijke busrit, die deze keer bijzonder rustig verliep, begon het programma in het NAD zelf.

Bij de opening werd iedereen door NAD longarts Marieke Drijver welkom geheten. De huishoudelijke mededelingen kwamen net als vorig jaar van Marion Foppele van de afdeling communicatie. Zij gaf op haar beurt weer het stokje over aan Linda Mulder, verpleegkundige in het NAD die de andere leden van het verpleegkundig NAD-team voorstelde.

Vervolgens ging de voltallige groep uiteen en volgde een deel van de groep een PMT kennismakings-sessie door de PMT’ers Lotte en Melissa, en de rest van de groep kreeg een rondleiding met Linda of Maaike door het NAD. Daarna wisselden de groepen.
Het was nog licht toen we te voet met fakkels gezamenlijk terug naar het hotel wandelden. Het hotel heette vorig jaar nog Sunstar, nu heeft het een nieuwe eigenaar en is de naam veranderd in Mountain Plaza. Aan het eind van de wandeling waren de fakkels lichtpuntjes in de duisternis, hoewel bij velen de fakkels onderweg al waren uitgedoofd. Bij het hotel aangekomen zocht iedereen na het avond-eten op tijd zijn bed op; zo’n wandeling en een lange busreis hakt er ieder jaar toch behoorlijk in. En als je je verwarming vergeten was uit te doen die nacht, had je mogelijk de volgende ochtend hoofdpijn pech

Donderdagochtend werd de dag begonnen met een plenaire sessie van longarts Marieke Drijver. Zij nam iedereen mee in een pittige sessie “State of the art astma behandeling”, met heel veel plaatjes en boordevol informatie over ernstig astma. De lat werd meteen hoog neer gelegd. Aandachtig werd er geluisterd.

Vrijdagochtend werd het plenaire deel verzorgd door Harry Horsman, in het verleden werkzaam als psycholoog in het NAD, die met deze sessie aansloot op de inhoud van zijn workshop.

Aansluitend konden deelnemers beide dagen 3 verschillende workshops volgen;

Een PMT-workshop gegeven door Lotte en Melissa. Een workshop over de patiënt met onbegrepen klachten door psycholoog Harry Horsman en een workshop over de verschillende facetten van de fysiotherapie bij longpatiënten, gegeven door Anne de Vries, een van de fysiotherapeuten van het NAD.

Vrijdagmiddag was er dan nog een 4e plenaire workshop waarin het MDO van het NAD werd gebruikt om een paar casussen te bespreken die door de deelnemers waren ingebracht. 

Tussendoor kon men meedoen aan een Astmaquiz van AstraZeneca of een workshop volgen van Sanofi over de NO-meting bij astmapatiënten. Deze firma’s hebben dit jaar mede het LongVerpleegkundig Symposium mogelijk gemaakt.

Beide middagen was er zoals gewoonlijk vrije tijd. Waarin iedereen zelf kon beslissen of men mee wilde met het uitje dat door het NAD werd georganiseerd of dat men zelf op pad wilde gaan.

Donderdag was er in de middag zowel zon als wat regen en gingen de meeste deelnemers zelf iets doen waardoor slechts 1 deelnemer moedig met Linda, Maaike en Harry aan de wandel ging, van Glaris naar Frauenkirch. Daarna werd er nog even gezellig wat gedronken bij Kaffee Klatsch.

Vrijdagmiddag was het gelukkig mooi zonnig zodat we konden sneeuwschoen wandelen met Linda als energieke leider. Het tempo zat er goed in. Ook nu mocht er na inspanning weer ontspanning zijn en dit keer was er tijd voor een hapje en een drankje bij hotel Alpenhof.

Donderdagmiddag startte het 2e deel van het dagprogramma met het in gesprek gaan met 2 patiënten die op dat moment een opname hadden in het NAD. Beide dames hadden een uniek verhaal te vertellen, en hoewel ze aangaven zenuwachtig te zijn omdat ze  niet gewend zijn om voor grote groepen te presenteren, ging dit de 2 dames bijzonder goed af. Zo vertelden ze openhartig over hun astma, het verloop van hun astma, waarom ze waren verwezen naar het NAD en hoe het ze tot nu toe vergaat en wat ze allemaal al hebben geleerd in het NAD.

Vrijdagmiddag werd al wat was geleerd en gehoord beproefd in de afsluitende NAD Kahoot-quiz waarmee er elk jaar leuke prijzen te winnen zijn. Dit jaar was er ook nog een extra prijs te winnen: die voor de mooist aangeleverde foto. Met recht is die prijs gewonnen door Geraldine, longverpleegkundige in het MST in Enschede. Deze fotowedstrijd houden we er voortaan in, want met al die leuke, mooie, soms hilarische foto’s van alle deelnemers kon onze communicatie medewerker Marion Foppele een leuk overzicht maken van de 4 dagen van het LVS.
Had je na al die prijzenregen toch niets gewonnen, dan ving je geen bot, want erop volgde een echt Zwitserse kaasfondue compleet met bijbehorende geur en dat maakte het verlies meteen weer goed. Wijntje erbij en iedereen kon weer lachen.

Zaterdagochtend was het afsluitende onderdeel; de jaarlijkse terugkerende Yoghurt en Yoga sessie, gegeven door de andere NAD-fysiotherapeut, Elsa Gerretsen. Ademhaling en yoga poses en oefeningen kwamen aan bod en voor en na werd er genoten van het altijd aanwezige uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel.
De vrije middag viel er nog verse sneeuw uit de Davoser sky.

Zaterdagavond was het dan weer tijd voor de terugreis. Voordat iedereen de bus in ging, stond er nog een pasta buffet klaar zodat men met een gevulde maag aan de terugtocht kon beginnen. Volledig volgens planning kwam de bus in de vroege ochtend aan in Eindhoven, waar 2 deelnemers uitstapten om vanuit daar hun reis naar huis te vervolgen. Iets later arriveerde de bus ook in Amersfoort. En hoe gezellig iedereen het onderling ook heeft gehad, “there will never be a place like home”, maar met opgedane kennis en ervaringen rijker geworden.

Het is ieder jaar ook voor het hele NAD-team erg leuk en inspirerend om zo veel enthousiaste collega’s te treffen, contacten te leggen, patiënten-casussen te bespreken, elkaar te leren kennen, etc. Ook het NAD-team leert weer van de Nederlandse collega’s!

Met veel dank aan de geweldige organisatie van Margreet en Dominique van Roest, alle sprekers, de sponsoren, maar zeker ook alle deelnemers aan het congres. We vonden het fantastisch om iedereen in Davos te mogen verwelkomen. Hopelijk zien we jullie weer eens terug!

Wat ons betreft was het longverpleegkundige symposium weer een groot succes en gaan we aan het einde van deze zomer weer vol enthousiasme beginnen met de voorbereidingen voor 2025.

Hartelijke groeten,
Linda Mulder en Maaike Zantema

Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord