Ga naar de inhoud

2024 ERS

Plus beeldmerk | Nadavos

European Respiratory Society

Op het ERS in Wenen dit jaar heeft onze onderzoeker dr. Karin Fieten 2 praatjes mogen geven.

Het eerste praatje was een poster presentatie over “Partiële respons to biologicals bij ernstig astma”

Onze behandeling leidt voor de meeste patiënten tot een verbetering in astma controle en kwaliteit van leven met meer dan 2x het klinisch relevante verschil. Ook is een verbetering in conditie aantoonbaar. Dit effect is te zien bij zowel patiënten die non-responder of partiële responder zijn op biologicals maar ook voor patiënten die de biologicals niet verdragen of er niet voor in aanmerking komen.

Grote vraag blijft welk mechanisme verantwoordelijk is voor deze grote verbeteringen. Maar de toegevoegde waarde van longrevalidatie op hoogte in het huidige behandelspectrum is in ieder geval overduidelijk. En daarmee is onze multidisciplinaire behandeling in het alpine hoogte klimaat voor mensen met een ongecontroleerd ernstig astma enorm waardevol!

Meer lezen 🔗 Alpine altitude climate treatment improves asthma control, irrespective of biologics use

Later tijdens het ERS is Wenen die week heeft onze onderzoeker dr. Karin Fieten een presentatie in een grote zaal gegeven over “patients with persistent severe fatigue”.

Ernstige vermoeidheid is een zeer veel voorkomende klacht bij ernstig astma met een grote impact op het dagelijks leven van de patiënt.

Longrevalidatie in het alpine hoogte klimaat draagt bij aan herstel van deze ernstige vermoeidheid bij de meeste patiënten. Een klein deel van de patiënten houdt echter klachten van ernstige vermoeidheid. Prednison gebruik en slaapproblemen lijken een belangrijke rol te spelen in het aanhouden van ernstige vermoeidheid. Wij streven ernaar om ook voor deze groep een gerichte behandeling te ontwikkelen.

Bekijk de fulltext op de website van JACI In Practice: 🔗 Severe Fatigue in Uncontrolled Asthma: Contributing Factors and Impact of Rehabilitation

Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord