Ga naar de inhoud

2023 Positieve effecten op hoogte

Plus beeldmerk | Nadavos

Hoogte ligging NAD

Het NAD ligt op bijna 1700 meter hoogte in de Zwitserse bergen. Het NAD biedt als enige een longrevalidatietraject aan in een ‘prikkelarme omgeving’ met een alpine klimaat. Juist die combinatie heeft een bijzonder positief effect op de luchtwegen en astma.

Het prikkelarme alpine klimaat kenmerkt zich door drogere lucht, minder pollen, geen huisstofmijt, minder schimmels, minder fijnstof en luchtvervuiling. In deze omgeving kunnen de luchtwegen en daarmee het astma tot rust komen. Hierdoor is het mogelijk om effectief te revalideren en conditie op te bouwen. Door deze effecten lukt het ook om medicatie (bijv prednison) af te bouwen, hetgeen in Nederland vaak al lange tijd niet meer lukte.

Er is bewezen wetenschappelijk effect van hooggebergtebehandeling op astmacontrole, kwaliteit van leven en prednison afbouw. Dit effect houdt bij een groot deel van de mensen langdurig aan (12 maanden). Zowel allergisch als niet allergisch astma reageert goed op hooggebergtebehandeling. Naast het gunstige effect op de luchtwegen, zien we ook een gunstig effect wat betreft allergisch eczeem en KNO-klachten. Zelfs in het bloed, waar de cellen die de ontsteking in de luchtwegen veroorzaken worden geactiveerd, is na hooggebergtebehandeling een verandering te zien in ontstekingspatronen. En niet onbelangrijk: hooggebergtebehandeling heeft geen bijwerkingen!

Position Paper

Uit: Fieten et al. Alpine altitude climate treatment for severe and uncontrolled asthma: An EAACI position paper. Allergy. 2022 Jul;77(7):1991-2024

Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord