Ga naar de inhoud

Veel leren over astma en over mijn grenzen

Plus beeldmerk | Nadavos

Ellen Bouwmeester – Davos juni t/m september 2017

Dertig jaar hoesten en benauwd zijn

Na ruim dertig jaar in toenemende mate van hoesten en benauwd zijn, kon ik niet functioneren.
Mijn longarts adviseerde een opname voor longrevalidatie in Heideheuvel en als snel kreeg ik vanuit Heideheuvel de vraag of ik mee wilde doen aan het hooggebergte-onderzoek. Door loting zou ik dan drie maanden naar Heideheuvel of naar Davos gaan. Dat was geen gemakkelijke beslissing, drie maanden weg van familie en vrienden (en misschien wel heel ver weg) vond ik geen prettig vooruitzicht. Veel gesprekken gehad met partner, familie, vrienden en ook de werkgever. Allemaal gaven ze aan dat ik deze kans met beide handen moest aangrijpen. Ik werd uitgeloot voor Davos en zondag 24 april 2016 vloog ik onder begeleiding van een verpleegkundige met drie medepatiënten naar Zwitserland.

Veel leren over astma en over mij grenzen | Nadavos

Zorg coördinator NAD

Ik was enorm gespannen voor alles wat op me af kwam. De vliegreis verliep zonder problemen (ik ben geen fan van vliegen) en in Zurich stond het busje met de zorg coördinator van het NAD (Nederlands Astmacentrum Davos) al klaar om ons naar Clavadel te brengen. Gedurende de autorit zag je de wereld om je heen veranderen in een prachtig berggebied met besneeuwde toppen en onderweg kregen we ook steeds meer sneeuwbuien. Bij het NAD aangekomen stond het verplegend personeel ons al op te wachten. We werden hartelijk ontvangen en na een korte kennismaking werden we naar onze kamer gebracht. Er stond een broodmaaltijd klaar en ’s avonds kwam de longarts nog langs voor een check-up. Na een heerlijke douche ben ik mijn bed ingerold en heb ik die nacht geslapen sliep als een bergmarmot in winterslaap.

Kennismaken met NAD

De volgende ochtend werd ik wakker gemaakt door de verpleegkundige, het was tijd om te gaan ontbijten. We werden naar de eetzaal gebracht waar het NAD een aantal vaste tafels heeft voor haar patiënten. Na een korte kennismaking met de medepatiënten konden we gaan ontbijten. Na het ontbijt kregen we een korte rondleiding door het gebouw en werd uitgelegd wat we de komende week konden verwachten. Er volgde een medicijnencheck en we kregen ons weekschema met alle afspraken voor onderzoeken en gesprekken met het medisch team. Het was een drukke week waarin veel gesprekken werden gevoerd met de longarts, psycholoog, fysiotherapeut en de zorg coördinator om een goed behandelplan op te stellen, dat de basis zou zijn voor de revalidatie van de komende drie zeer intensieve maanden.
Wat heeft die opname van drie maanden in het NAD mij gebracht? Ontzettend veel!
Ik ging er sowieso heen met het gevoel van, dit is een unieke kans, waaruit ik alles moet halen wat er voor mijn gezondheid te halen is. Na een aantal onderzoeken en gesprekken met longarts en psycholoog werd steeds duidelijker wat er aan de hand was en hoe we dat zouden gaan aanpakken.

Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord