Ga naar de inhoud

2023 Longverpleegkundig symposium “Astma on Top”

Plus beeldmerk | Nadavos

2023 Longverpleegkundig symposium “Astma on Top”​

Woensdag 22 maart was het dan weer zo ver! Voor de 16e keer kwam een bus, gevuld met verpleegkundigen, aan uit Nederland om in Davos 4 dagen het LongVerpleegkundig Symposium te volgen. 40 Deelnemers deze keer waarvan het grootste deel als longverpleegkundige werkzaam op de poli in het ziekenhuis. Een aantal waren al eens eerder geweest, het grootste deel kwam voor de eerste keer naar Davos.

Astma on top busrit | Nadavos
In de middag, na beetje bijgekomen te zijn van de nachtelijke busrit, begon het programma in het NAD zelf; de opening werd gedaan door Marion Foppele, waarin zij onder andere de leden van het verpleegkundig NAD-team voorstelde. Gevolgd door een PMT sessie door onze PMT’er Sanne ter Pelle en een rondleiding in kleinere groepjes door het NAD, gegeven door Linda en Maaike. Met fakkels werd vervolgens terug gewandeld naar het hotel. Bij vertrek van het NAD waren de fakkels nog niet nodig, maar aan het eind van de wandeling waren ze onze lichtpuntjes in de duisternis. Bij het hotel aangekomen zocht iedereen na het avondeten op tijd zijn bed op; een wandeling en een busreis hakt er toch behoorlijk in.
Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Astma on top 1 | Nadavos
Astma on top 2 | Nadavos
Astma on top tocht | Nadavos
Donderdag en vrijdag waren er respectievelijk plenaire sessies van longartsen Rolf Wolters en Anneke van Veen. Rolf heeft over Biologicals gesproken en Anneke sprak over Plant-based living, “Een gezonde voeding is plantaardig”. Vervolgens konden de deelnemers 4 verschillende workshops volgen; bij Anneke van Veen een workshop over “De zorg van de toekomst”,  van David Prins een workshop “Bevlogen of burn-out, wie zorgt er voor de verpleegkundige?” Sanne van der Wiel en Anke ter Barge hadden als thema “In gesprek over gezonde leefstijl” en in de workshop van Linda Mulder en Maaike Zantema werd “het AstmaActiePlan” behandeld zoals dat in het NAD wordt opgesteld. Tussendoor kon men workshops volgen over het Feno-apparaat en de VR-bril gegeven door Sanofi en Chiesi. Deze firma’s hebben het LongVerpleegkundig Symposium mede mogelijk gemaakt.
Astma on top 3 | Nadavos
Astma on top 4 | Nadavos
Astma on top 5 | Nadavos
Astma on top 6 | Nadavos
Beide middagen was er vrije tijd. Donderdag zijn we met prachtig zonnig weer door de touringcar naar het einde van de tunnel bij Wiesen gebracht van waar we naar het station Wiesen gewandeld zijn en verder baar het viaduct. Vrijdagmiddag was het gelukkig wederom droog zodat we de Schatzalp op konden wandelen waar iedereen wat gedronken heeft bij het mooie hotel. Donderdagmiddag na terugkomst uit Wiesen was het eerste onderdeel van het middagprogramma dat 2 patiënten, die nu in het NAD zijn opgenomen, vertelden over hun astma. Ze vertelden in een persoonlijk verhaal hoe ze zijn verwezen, wat maakte dat het tot een opname is gekomen, wat ze tot dat moment hebben geleerd in het NAD. De patiënten gaven het advies aan de deelnemers om de in Nederland bellende ernstig astmapatiënt serieus te nemen. Deze ernstig astmapatiënt belt bij klachten niet zo maar, vertelden ze. En zo luidde het advies: liever niet te snel zeggen om het nog even aan te kijken.
Brug astma on top | Nadavos

Zaterdagochtend was het afsluitende onderdeel de jaarlijkse terugkerende Yoghurt en Yoga sessie met onze fysiotherapeut Elsa Gerretsen. Ademhaling en yoga poses en oefeningen kwamen aan bod en voor en na werd er genoten van het altijd aanwezige uitgebreide ontbijtbuffet in ‘t Sunstar Hotel.

Alle deelnemers waren super enthousiast over het mooie hotel, met alle voorzieningen, gastvrijheid en heerlijke eten.

Zaterdagavond was het dan weer tijd voor de terugreis met de bus en kwam iedereen op zondagochtend weer aan in Nederland. Home sweet home, met op gedane kennis en ervaringen rijker.

Voor het hele NAD-team was het erg leuk en inspirerend om zo veel enthousiaste collega’s te treffen, contacten te leggen, patiënten-casussen te bespreken, elkaar te leren kennen, etc.

Met veel dank aan de geweldige organisatie van Margreet en Dominique van Roest en alle sprekers was het wat ons betreft weer een groot succes en zullen we einde van deze zomer weer beginnen met de voorbereidingen voor 2024.

Hartelijke groeten,
Linda Mulder en Maaike Zantema

Astma on top 7 | Nadavos

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord