Ga naar de inhoud

2021 Wereld Astma Dag

Plus beeldmerk | Nadavos

Wereld Astma Dag 2021

Helaas is de Wereld Astma Dag waarmee extra aandacht op astma wordt gevestigd nog steeds nodig. Astma is een ernstige ziekte, die nog steeds in aantallen groeit de komende jaren. Meer dan de helft van de astmapatiënten krijgt de ziekte niet onder controle en bij een kleine groep is zelfs sprake van ernstig astma. Deze laatste groep heeft een zeer slechte kwaliteit van leven en voelt zich vaak onbegrepen. Daarom ondersteun ik deze dag van harte.

In het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD) behandelen we de kleine groep met ernstig astma. Door de schone lucht in het hooggebergte zien we de patiënten binnen twee tot drie weken opknappen, waarna ze echt aan hun conditie kunnen werken en vaak zware medicatie kunnen afbouwen. Keer op keer wordt bevestigd dat patiënten hun kwaliteit van leven als enorm verbeterd ervaren na een behandeling in Davos. Zo was er een patiënt die na haar opname aangaf dat ze voor het eerst in haar leven haar rol als moeder kon vervullen. Slechts één voorbeeld uit de talrijke verhalen. We zijn trots op deze resultaten.

Ik ben dankbaar dat ik onderdeel ben van de groep mensen die deze behandeling aanbiedt. Vanaf mijn geboorte heb ik mogen meemaken wat het NAD kan betekenen voor mensen met ernstig astma. Als zoon van een longarts die jarenlang in het NAD heeft gewerkt, ben ik opgegroeid met de persoonlijke verhalen van mensen die opknappen in Davos. Het voelt daarom bijzonder nu zelf betrokken te zijn met mensen die hun astma niet onder controle kunnen krijgen in Nederland.

Ik ben blij dat het NAD nog steeds toegankelijk is voor mensen die dit hard nodig hebben. In Davos kan het NAD de mensen met astma laten revalideren in schone lucht en in een prikkelarm klimaat; een behandeling die volgend jaar al 125 jaar wordt aangeboden. Wij blijven ons onverminderd inzetten voor deze groep astmapatiënten en zullen de komende jaren ook wetenschappelijk onderzoek doen om de ziekte en behandeling nog beter te begrijpen. Hopelijk komen we dan ooit op een punt dat de wereld astma dag niet meer nodig zal zijn.

Tim Roldaan, Directeur NAD

2021 Wereld Astma Dag | Nadavos
Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

Deel dit bericht, kies uw platform

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer

Heeft u een vraag? We staan u graag te woord