Ga naar de inhoud

Ernstig astma

Plus beeldmerk | Nadavos

Ernstig astma feiten

  • In Nederland zijn 586.200 mensen met astma. (bijna 600.000 in totaal). Ongeveer een half miljoen daarvan zijn volwassenen.
  • Astma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bijna 60% van alle mensen met astma is vrouw. (Longcijfers.nl).
  • Iets meer dan de helft van alle mensen met astma heeft zijn of haar astma slecht tot zeer slecht onder controle.
  • En 20% van alle mensen met astma heeft zware medicatie, dat vaak gepaard gaat met veel en ernstige bijwerkingen.
  • Slechts een klein deel, minder dan 5% van de mensen met astma heeft ernstig astma. Dat zijn iets meer dan 20.000 mensen in totaal. (Hekking et al).

Diagnose

Om de diagnose ernstig astma te kunnen stellen, moet allereerst de diagnose astma zijn bevestigd met een longfunctietest. Dit wordt meestal bij de longarts gedaan. Ernstig astma betreft patiënten bij wie alternatieve diagnoses zijn uitgesloten, onderliggende ziektes optimaal zijn behandeld, uitlokkende factoren zo veel mogelijk zijn verwijderd en de therapietrouw is geoptimaliseerd. Als de patiënt dan ondanks behandeling met maximale dosering inhalatiemedicatie (pufjes) nog steeds een ongecontroleerd astma heeft òf meer dan twee keer per jaar een longaanval waarvoor orale corticosteroïden nodig zijn, òf als het astma alleen maar onder controle is met onderhoud orale corticosteroïden, is er sprake van ernstig astma.

Moeilijk behandelbaar astma?

Er is sprake van moeilijk behandelbaar astma, als het astma niet onder controle komt ondanks maximale therapie en dit te wijten is aan instandhoudende factoren zoals slechte therapietrouw, onbehandelde onderliggende ziekten (slaapapneu, reflux, KNO-klachten), persisterende blootstelling aan prikkels etc.

Prikkels

Prikkels die het astma onrustig maken kunnen worden onderverdeeld in allergische en aspecifieke (niet-allergische) prikkels. Allergische prikkels zijn bijvoorbeeld boompollen, graspollen, huisstofmijt, schimmels en dieren. Aspecifieke of niet-allergische prikkels zijn bijvoorbeeld geurtjes, sigarettenrook, houtkachels, uitlaatgassen, mist, inspanning, praten of lachen. Een prikkel zorgt voor toename van astmaklachten zoals hoesten, piepen of benauwd zijn. Als het astma al erg onrustig is kan een prikkel zelfs leiden tot een exacerbatie (longaanval).

Ervaring van patiënt

Het zich 24/7 in een andere omgeving met andere mensen bevinden maakt je los van geconditioneerde gewoontes die heel vaak niet goed voor je zijn. Je hebt dagelijks contact met een multidisciplinair team met eigen persoonlijke kwaliteiten. Stel je daar vooral open voor; je bent er voor jezelf! Ook wist ik niet wat ik van te voren kon verwachten. Ik heb nu na ruim een jaar terug in Nederland wel klachten maar kan er beter mee omgaan. Ik heb veel Tools meegekregen waar ik echt nog dagelijks profijt van heb ! Wees dankbaar dat zoiets als het NAD bestaat en vooral dat je als persoon de kans hebt gekregen om te mogen deelnemen! Als je ook zelf met die instelling daar bent en hard werkt heb je het heel erg getroffen. Waar gewerkt wordt vallen spaanders maar zo is dat ook bij jezelf; kijk eens wat vaker achterom dan krijg je nog meer waardering voor wat de medewerkers van het NAD voor je doen. Zoek eens wat op over de geschiedenis van Willem Jan Holsboer. Het NAD is onmisbaar!

Plus beeldmerk | Nadavos

Symptomen

De symptomen van ernstig astma kunnen verschillend zijn, dit is vergelijkbaar met niet ernstig astma; echter bij ernstig astma komen de klachten ondanks maximale behandeling niet goed onder controle. Veel voorkomende symptomen zijn: benauwdheid, kortademigheid, hoesten, piepen, druk op de borst, pijn in de longen, nachtelijke klachten, kortademig bij inspanning, weinig energie hebben, vermoeidheid. Deze klachten hebben vaak een grote impact op de kwaliteit van leven en zorgen veelal voor stress, angst en somberheid.

Plus beeldmerk | Nadavos

Behandeling

(Ernstig) astma is een chronische ziekte. Het is van groot belang een zo goed mogelijke astmacontrole na te streven, om exacerbaties (longaanvallen) te voorkomen en om verslechtering van longfunctie te voorkomen. Met een goede behandeling, waarbij alle bijdragende factoren zorgvuldig in kaart worden gebracht, kan ook ernstig astma onder controle komen.
Naast de behandeling met maximale inhalatiemedicatie, zijn er verschillende behandelingen die bij ernstig astma aan de basis behandeling kunnen worden toegevoegd:

  • Hooggebergtebehandeling (high altitude climate therapy, HACT)
  • Biologicals
  • Macroliden (onderhoud antibiotica)
  • Bronchiale thermoplastiek
  • Gastric bypass (bij patiënten met obesitas)

Meer informatie over de behandeling van ernstig astma kunt u lezen op de pagina over ‘behandeling van ernstig astma’.

Heeft u vragen over ernstig astma? Heeft u alles al geprobeerd maar houdt u klachten?
Neem dan vrijblijvend contact op met het Nederlands Astmacentrum Davos, wij denken graag met u mee. E-mail: [email protected]

Groepsfoto behandelteam | Nadavos

Maak kennis met ons team

Ons team staat voor u klaar. Maak kennis met ons en bekijk de teampagina.

NEDERLANDS ASTMACENTRUM DAVOS

Aanmelden als verwijzer